Overslaan en naar de inhoud gaan
Werken bij GGD FlevolandWerken als arts bij GGD Flevoland

Werken als arts bij GGD Flevoland

Bij GGD Flevoland werken artsen met verschillende opleidingen. Basisartsen (artsen niet in opleiding – anios), artsen in opleiding (aios), artsen infectieziektebestrijding, jeugdartsen, artsen Maatschappij + Gezondheid (M+G), artsen medische milieukunde, artsen tuberculosebestrijding en forensisch artsen.

GGD Flevoland is een opleidingsinstelling voor de opleiding tot arts infectieziektebestrijding en jeugdarts (eerste fase opleiding tot arts M+G, de zogenoemde profielartsen) en de artsen M+G (tweede fase opleiding tot geneeskundig specialist).

GGD Flevoland is de jongste GGD in de jongste provincie van Nederland. Daardoor wil iedereen veel. Veel dingen zijn nog nieuw.

De GGD voert alle taken uit binnen de Publieke Gezondheid, en werkt intensief samen met de RAV en de veiligheidsregio (beide onderdeel van GGD Flevoland).

GGD Flevoland is congruent aan de provincie Flevoland en heeft zes gemeenten. Almere is de 8ste stad van Nederland en heeft duidelijk te maken met veel grote stads problematiek. Urk is de kleinste gemeente van Flevoland en heeft een totaal verschillende en eigen cultuur dan de andere gemeenten. Genoeg uitdaging voor een arts.

Basisarts

Een basisarts krijgt bij GGD Flevoland de mogelijkheid om kennis te maken met het werkveld van de publieke gezondheid op gebied van Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en Infecieziektebestrijding (IZB).

Binnen IZB horen de deeltaken Seksuele Gezondheid (SOA en Sense), seksueel geweld, algemene IZB, Reizigerszorg, Tuberculosebestrijding en Medische Milieukunde.

Vaak werkt een basisarts maar kort bij ons omdat zij op zoek zijn naar een richting waarin zij zich verder willen ontwikkelen. Als een basisarts het werkveld binnen de GGD leuk vindt en daar in verder wil gaan, dan moedigen  wij ze aan om te solliciteren voor de opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid. GGD Flevoland is een opleidingsinstelling en biedt jaarlijks meerdere opleidingsplaatsen aan.

Opleiding tot jeugdarts, arts infectieziektebestrijding of arts M+G

GGD Flevoland een door de RGS erkende opleidingsinstelling voor de profielopleiding tot arts infectieziektebestrijding en jeugdarts, alsmede voor de vervolgopleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid (zie ook www.artsmg.nl).

Specialist arts M+G

Als arts M+G bij GGD Flevoland maak je je sterk voor publieke gezondheid en sta je midden in de maatschappij. GGD Flevoland is een lerende organisatie en hecht veel waarde aan het opleiden van artsen. De 2e fase van de opleiding kun je volgen op de afdelingen Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en Infectieziektebestrijding (IZB), maar het komt ook voor dat bij een ander team, zoals Maatschappelijke Zorg, een opleidingsplek aangeboden wordt. Zo  krijg je nog meer de kans om profiel overstijgend te werken en te leren.

GGD Flevoland vindt het belangrijk dat je in je opleiding tot arts M+G de ruimte krijgt om, naast de algemene eisen van de opleiding. uit te zoeken waar je persoonlijke interesses en kwaliteiten liggen en deze te ontwikkelen. Zo wordt iedereen in staat gesteld om het maximale uit de opleiding te halen.

Profiel Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland bestaat uit ‘JGZ GGD’ (Lelystad, Zeewolde, Dronten, Emmeloord en Urk) en Almere. Opleidingsplaatsen voor de eerste fase bieden we op beide locaties aan.

In Flevoland Noord biedt JGZ GGD jeugdgezondheidszorg 4-18 aan met de mogelijkheid om bij Icare of Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) de stage in het werkveld de 0-4 jaar te doen (samenwerkingsverband). Ook verzorgt JGZ GGD de jeugdgezondheidszorg in de asielzoekerscentra. De standplaats voor de opleiding is meestal in Lelystad.

In Almere wordt de opleiding verzorgd door JGZ Almere. JGZ Almere is een samenwerkingsverband tussen GGD Flevoland (4-18) en Zorggroep Almere (0-4). Naast jeugdartsen, verpleegkundigen en administratie, bestaat de JGZ Almere ook uit onder andere opvoedadviseurs, school- en jongeren maatschappelijk werkers, logopedisten, medewerkers jeugdhulp. Er lopen projecten zoals bijvoorbeeld ‘voorzorg’. Almere is daarmee anders dan de JGZ 0-18jr in de rest van Nederland.

Jeugdartsen hebben in Almere een centrale rol binnen de zorgketen. Zo zitten jeugdartsen in alle zorgteams basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. In afspraak met de huisartsen verzorgen jeugdartsen in samenwerking met Passend Onderwijs en school de jeugd GGZ-verwijzingen, middels het ‘vroegsignaleringsprotocol’.

Veel jeugdhulp, zoals ondersteuning in het gezin, school voorbereidende groepen of jeugdhulp voor thuiszitters wordt door jeugdartsen zelf geïndiceerd. Bij complexe zaken ondersteunen collega’s van jeugdhulp of nemen zij het over. Legio mogelijkheden voor het leren kennen van de sociale kaart, de mogelijkheden en samenwerken in de keten!

JGZ GGD en Almere beschikken over enthousiaste opleiders die voor de opleiding ‘staan’ en je alle ruimte en kansen bieden om wat je in theorie hebt geleerd in de praktijk te brengen. Zowel tijdens individuele klantcontacten en actuele casuïstiek, als in samenwerking met ketenpartners en scholen.

In overleg met je praktijkbegeleider bepaal jij je eigen leerdoelen en praktijkopdrachten. Naast voldoen aan de algemene eisen voor de eerste fase van de arts M+G opleiding, vinden we het ook belangrijk dat je de mogelijkheid krijgt om jezelf breed te ontwikkelen, te ontdekken waar je echt enthousiast van wordt en wat voor soort jeugdarts je wilt worden. We geven steun en begeleiding waar nodig en bieden ruimte voor zelfstandigheid om te groeien.

Profiel infectieziektebestrijding (IZB)

Als aios infectieziektebestrijding (IZB) bij GGD Flevoland ben je samen met je team verantwoordelijk voor de preventie, bestrijding en opsporing van infectieziekten. Je participeert in een sociaal team van artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten.

Als team werken we samen om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen en/of in te dammen. Dit gebeurt door bron- en contactopsporing, het geven van voorlichting en adviezen aan de bevolking over preventie en de risico’s van infectieziekten.

Iedere melding is anders en elke infectieziekte heeft zijn eigen uitdagingen. Het brede werkgebied levert een verscheidenheid aan casuïstiek op.

Naast IZB en reizigersadvisering ben je ook werkzaam als arts bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid dat zich richt op de bestrijding van soa’s en ben je betrokken bij het bevorderen van de seksuele gezondheid van Flevolandse inwoners. Ook zijn er mogelijkheden om kennis te maken met tuberculosebestrijding.

Meer informatie
Voor meer vragen en meer informatie: bel 0320-276211 en vraag naar het team IZB.