Wat doet GGD Flevoland op het gebied van onbegrepen gedrag?
De politie en andere publieke dienstverleners krijgen steeds vaker te maken met mensen die verward of onbegrepen gedrag vertonen. Zij zijn kwetsbaar en roepen zorgen op in hun naaste omgeving. Soms zorgen zij voor overlast op straat. Als deze mensen acute hulp nodig hebben, kunnen de hulpdiensten binnen de acute keten uitkomst bieden. Maar vaak is acute hulp (nog) niet nodig. In dat geval kan over de persoon die onbegrepen gedrag vertoont een melding worden gedaan bij Vangnet en Advies.
In Flevoland wordt nauw samengewerkt tussen partijen die te maken krijgen met mensen met onbegrepen gedrag. Zo is in Flevoland een uniek uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar personen met verward gedrag en de werking van de bemoeizorgketen. Ook is de Flevolandse aanpak de basis geweest voor het ontwikkelen van een werkwijze waardoor er vanuit de politie laagdrempelig niet-acute zorgmeldingen gedaan kunnen worden.
Momenteel lopen de volgende programma’s en pilots om de samenwerking en hulpverlening voor mensen met onbegrepen gedrag verder te verbeteren.
- De pilot ‘Vaak onbegrepen gedrag’, met als doel om door middel van procesregie effectievere samenwerking te organiseren rond deze doelgroep waardoor herhaling van incidenten teruggebracht kan worden
- De regionale Kenniswerkplaats onbegrepen gedrag onder leiding van Hogeschool Windesheim. Zie hier voor meer informatie