Toezicht Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). GGD Flevoland is toezichthouder Wmo voor de gemeenten in Flevoland. Daarmee is de GGD namens de gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van uitvoering van de Wmo.
Wat doet Toezicht Wmo?
De toezichthouders van GGD Flevoland zijn door jouw gemeente aangewezen om te kijken of zorgaanbieders doen wat ze moeten doen. Ze kijken naar de kwaliteit van zorg. De toezichthouders hebben veel bevoegdheden. Ze kijken rond bij een zorgaanbieder. Ze lezen hun documenten en dossiers als dat nodig is. Ook als de zorgaanbieder dit liever niet wil.
Wat zijn de algemene eisen van de Wmo?
In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn 5 algemene eisen voor zorg afgesproken.
- De zorg moet jou helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven
- Er mogen geen ongelukken gebeuren en de locatie moet schoon zijn
- De zorg moet rekening houden met jouw sociale omgeving en met andere vormen van zorg
- De zorgverleners moeten goed weten wat ze wanneer moeten doen (goede opleiding)
- De zorgaanbieder moet goed voor jou zorgen (goede afhandeling van klachten en rekening houden met jouw privacy)
Controle
De toezichthouders controleren of je goede en passende ondersteuning krijgt. Dat staat beschreven in het basistoetsingskader.
Wat controleren de toezichthouders?
De toezichthouders doen onderzoeken bij verschillende Wmo zorgaanbieders. In Flevoland doen zij dit bij zorgaanbieders die bijvoorbeeld zorgen voor:
- Maatschappelijke opvang
- Vrouwenopvang
- Dak- en thuislozenopvang
- Beschermd Wonen
- Hulpmiddelen
- Huishoudelijk hulp
- Begeleiding thuis
- Dagbesteding
- Vervoer
Hoe controleren de toezichthouders?
De toezichthouder kiest welke zorgaanbieders gecontroleerd wordt. Soms in overleg met jouw gemeente. Er is niet altijd een reden om dit te doen. Als er wel een reden is, dan heeft de toezichthouder signalen ontvangen over de kwaliteit of iets anders.
Ernstige incidenten
Bij ernstige incidenten of ongelukken moet de zorgaanbieder zelf doorgeven aan de toezichthouders. Er wordt dan onderzoek gedaan om te kijken wat er aan de hand is. De zorgaanbieder moet er voor zorgen dat zo’n ongeluk in de toekomst niet meer kan gebeuren.
Tenslotte
De toezichthouder weet dat niet altijd alles goed gaat in de zorg. We maken allemaal fouten. Maar we kunnen van onze fouten leren. Dat geldt ook voor de zorgaanbieders. De toezichthouder houdt dit in de gaten.