Mpox: informatie voor huisartsen
Mensen met een seksueel of beroepsmatig risico kunnen rechtstreeks bij GGD Flevoland terecht met klachten die passen bij Mpox. Mensen buiten deze doelgroepen gaan met klachten naar de huisarts. Het risico op Mpox is voor hen zeer klein. Als huisarts kun je uiteraard met ons overleggen. Ook kun je zelf diagnostiek inzetten.
Mpox testindicaties GGD Flevoland
GGD Flevoland test mensen met klachten passend bij mpox (huidlaesies passend bij mpox of klachten passend bij een proctitis) die:
- Contact hadden met (materiaal van) iemand met Mpox.
- Man zijn en seks hebben met mannen.
- Een mannelijke partner hebben die seks heeft met mannen.
- Al dan niet anonieme of betaalde -seksuele contacten hebben (bijvoorbeeld op seksfeesten) in de 3 weken voor het ontstaan van klachten.
Is er een seksueel risico en zijn er klachten?
Neem dan contact op met de afdeling seksuele gezondheid op de intercollegiale overleglijn: 088 002 99 10. Je kunt dan overleggen of iemand binnen bovengenoemde doelgroepen valt. Is een patiënt bekend met het centrum seksuele gezondheid? Dan kan deze zelf contact opnemen via de reguliere contactkanalen.
Overleggen buiten kantoortijden?
Bel 0900 3676767
Diagnostiek door huisarts
De huisarts kan zelf diagnostiek naar Mpox inzetten bij een patiënt met klachten. Actuele informatie over afname staat in de LCI-richtlijn.