Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsInfectieziektenToename van hiv-besmettingen bij jonge mannen
InwonersNieuwsInfectieziektenToename van hiv-besmettingen bij jonge mannen

Toename van hiv-besmettingen bij jonge mannen baart Aidsfonds zorgen

De daling van het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland stopt. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Stichting HIV Monitoring. Tegelijkertijd stijgt het aantal jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) en een nieuwe hiv-diagnose krijgen. Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland, maakt zich hier zorgen over.

Tussen 2008 en 2020 daalde het aantal nieuwe hiv-diagnoses van ongeveer 1200 naar 434 per jaar, maar deze daling is nu gestopt. In 2023 zijn tot nu toe 424 nieuwe diagnoses geregistreerd, en dit aantal kan oplopen naar bijna 500 door vertraging in de administratie. Het percentage jongere MSM (15 tot 30 jaar) met een nieuwe hiv-diagnose is gestegen van 15 procent in 2002 naar 29 procent in 2023.

Vermeulen zegt: “We moeten meer doen om te voorkomen dat mensen hiv krijgen. Dit betekent meer aandacht voor het gebruik van condooms en betere toegang tot PrEP.” PrEP is een medicijn dat voorkomt dat je hiv oploopt. Hij pleit ervoor om PrEP gratis aan kwetsbare groepen te geven, zodat jongeren de informatie en middelen hebben om zichzelf te beschermen.

Ondanks de zorgen over jongeren, zegt Aidsfonds dat Nederland nog steeds goed gepositioneerd is om het aantal nieuwe hiv-infecties te verminderen. Vermeulen benadrukt: “We hebben de middelen, maar ze moeten goed worden ingezet.”

Volgens hem is het belangrijk dat de overheid niet bezuinigt op preventiecampagnes. Hij waarschuwt dat bezuinigingen kunnen leiden tot een verdere stijging van hiv-infecties, waardoor we weer vijftien jaar terug in de tijd gaan.

Stichting HIV Monitoring publiceert op 21 november het volledige HIV Monitoring Report 2024.