Mentale gezondheid jongvolwassenen nog steeds kwetsbaar
Er zijn nog steeds te veel jongvolwassenen met een kwetsbare mentale gezondheid. Ondanks een lichte verbetering op een aantal vlakken van mentale gezondheid, valt er nog veel winst te behalen. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024, een grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder ruim 3700 jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar in Flevoland.
Slechts de helft van de jongvolwassenen ervaart de eigen mentale gezondheid als (zeer) goed, 15% ervaart dit zelfs als (zeer) slecht. Deels past dit bij de dynamische levensfase waarin zij zich bevinden. Maar er zijn ook jongvolwassenen die een echte zorgbehoefte hebben en snel geholpen moeten worden. De lange wachtlijsten in de hele steun- en zorgketen maken dit lastig. Jongvolwassenen lopen daardoor het risico niet op tijd geholpen te worden.
Weinig vertrouwen, veel zorgen
Dat er in Flevoland nog veel ruimte is voor verbetering, blijkt ook uit het resultaat dat minder dan de helft van de jongvolwassenen veel vertrouwen heeft in hun eigen toekomst. 18% heeft hier zelfs weinig tot geen vertrouwen in. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland (15%). Daarnaast maakt de meerderheid van de jongvolwassenen zich zorgen over maatschappelijke thema’s, met name over de woningmarkt en stijgende prijzen. Ruim een kwart van de jongvolwassenen geeft aan moeite te hebben om alles te betalen wat moet.
Lichte verbetering
Toch lijkt er sinds de meting in 2022 ook een lichte verbetering te zijn op een aantal vlakken van mentale gezondheid. Het aandeel jongvolwassenen dat zich in het dagelijks leven vaak beperkt voelt door psychische klachten daalde van 24% in 2022 naar 19% in 2024. Ook zijn er lichte verbeteringen te zien op het gebied van sterke eenzaamheid en tevredenheid over het eigen leven, al zit dit nog niet op het niveau van de meting in 2021.
“We blijven onze zorg herhalen en benadrukken het belang om te investeren in preventie. Wanneer we jonge mensen helpen om mentaal veerkrachtig te zijn, voorkomen we zwaardere problemen en een grotere zorgvraag in de toekomst” aldus Simone Kukenheim, Directeur Publieke Gezondheid, GGD Flevoland.
Maak mentale gezondheid bespreekbaar
Uit de eerste resultaten van verdiepende interviews komt naar voren dat praten over mentale gezondheid erg belangrijk is voor jongvolwassenen. Ze vinden het belangrijk om bij iemand terecht te kunnen en zowel erkenning als herkenning te ervaren. Jongvolwassenen vinden het prettig als ze gehoord worden en iemand met ze meedenkt voor oplossingen.
Over het onderzoek
De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS en ZonMw. Het onderzoek heeft als doel inzicht te krijgen in de gezondheidssituatie van jongvolwassenen. Met de resultaten wordt landelijk, regionaal en lokaal beleid ontwikkeld om de gezondheid, welzijn en leefstijl van jongvolwassenen te bevorderen. Ruim 135.000 jongvolwassenen in Nederland vulden de vragenlijst in. Alle onderzoeksgegevens zijn strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Ga voor meer informatie over het onderzoek en alle Flevolandse resultaten naar www.ggdflevoland.nl.