Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsMijn kindJeugdgezondheidszorg bij GGD onder één dak
InwonersNieuwsMijn kindJeugdgezondheidszorg bij GGD onder één dak

Jeugdgezondheidszorg bij GGD onder één dak

GGD Flevoland heeft een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling naar één doorgaande lijn voor de jeugd. Met de overgang van de jeugdgezondheidszorg van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, per 1 januari dit jaar, is ook de jeugd van Noordoostpolder en Urk toegevoegd. De jeugdgezondheidszorg (jgz) voor deze kinderen in de leeftijd van 0 – 18 jaar maakt integraal deel uit van het aanbod van de GGD. In Almere bestond deze werkwijze al langer.

“We zijn hier heel blij mee en het sluit goed aan op ons bestaande dienstenpakket”, aldus GGD-directeur Peter Visser. “Voor de ouders en kinderen in de Noordoostpolder en op Urk is het fijn om in de hele kinderperiode (0-18 jaar) bij één organisatie terecht te kunnen voor alle hulpvragen, vaccinaties en voorlichting. We noemen dit ook wel een doorgaande lijn. Dit is op veel plekken in Nederland al zo georganiseerd, maar hier zat er nog een knip tussen 0-4 jaar en 4-18 jaar, dat is nu integraal ondergebracht bij ons.”

Goede samenwerking in de overdracht

Er is aan beide kanten veel werk verzet om de overdracht van de dossiers, werkzaamheden en de medewerkers in goede banen te leiden. Peter Visser vervolgt: “Het was ook best een korte tijd (ongeveer een half jaar) waarin we alles hebben moeten voorbereiden. Sommige zaken konden hoefden ook niet gelijk per 1 januari geregeld te zijn, daar hebben we wat meer tijd voor. De samenwerking met Zorggroep Oude en Nieuwe Land was hierin erg plezierig.”

Belang van jeugdgezondheidszorg in Flevoland

Jeugdgezondheidszorg is hét fundament onder gezond en veilig opgroeien, voor de GGD staat dat buiten kijf

“We zien ouders en kinderen regelmatig en signaleren tijdig als er problemen zijn of dreigen te ontstaan. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Dat geldt natuurlijk overduidelijk bij vaccinaties tegen bijvoorbeeld mazelen en kinkhoest. Maar ook het voeren van een gesprek met ouders over knelpunten in de opvoeding of met kinderen die vastlopen op school door mentale problemen. Je voorkomt hiermee dat er op enig moment moet worden verwezen naar bijvoorbeeld de jeugd-ggz.”

Ouders in de Noordoostpolder en op Urk zijn middels een brief geïnformeerd over deze verandering. Een duurzame continuering van de jeugdgezondheidszorg staat voorop met aandacht voor kwaliteit en nabijheid. Het streven is dat de deze dienstverlening, nu vallend onder de GGD, wordt voortgezet voor de Noordoostpolder en op Urk.