Griepprik tijdens zwangerschap
Een pasgeboren baby heeft een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheid. Meestal is het dan nodig dat de baby naar het ziekenhuis gaat.
Als je de griepprik tijdens je zwangerschap krijgt, is je baby meteen vanaf de geboorte beter tegen griep beschermd. Het maakt de kans kleiner dat je baby ernstig ziek wordt. Ook voor jou is de griepprik zinvol. Een zwangere vrouw moet namelijk vaker naar het ziekenhuis dan een vrouw met griep die niet zwanger is. De griepprik is veilig voor jou en je baby.
Mogelijke gevolgen griep
- Je baby kan ernstig ziek en benauwd worden van griep
- Soms krijgt hij longontsteking en moet naar het ziekenhuis
- Een zwangere vrouw kan erg ziek worden van griep
Hoe werkt de griepprik?
Na het krijgen van de prik maakt je lichaam antistoffen tegen het griepvirus aan. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen je baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte. Zelf ben je na de vaccinatie ook beschermd. Als jij of je baby toch griep krijgt, verloopt de infectie meestal mild. Het vaccin zelf komt niet bij je baby, alleen jouw antistoffen.
Griep tijdens zwangerschap
Als je zwanger bent en griep krijgt, heb je een groter risico om ernstiger ziek te worden. Je wordt dan vaker in het ziekenhuis opgenomen dan als je niet zwanger bent.
Check of je de griepprik mag halen
Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je de griepprik halen bij het team Jeugdgezondheidszorg van GGD Flevoland.
Mag je al langer de griepprik halen vanwege een medische aandoening? Dan verandert er voor jou niets. Je blijft dan de griepprik bij je huisarts halen, ook als je korter dan 22 weken zwanger bent.
Meer informatie
Ga voor meer informatie over de griepprik tijdens zwangerschap naar de website van RIVM