Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLiefde en seksIk heb een vraag over PrEP
InwonersLiefde en seksIk heb een vraag over PrEP

Ik heb een vraag over PrEP

PrEP (Pre Exposure Profylaxe) is een medicijn om hiv te voorkomen. Deze medicijnen neem je voor de seks. PrEP medicijnen zijn alleen nodig als je weet dat je seks gaat hebben waarbij de kans groot is dat je hiv oploopt. In Nederland is die kans vooral groot voor mannen die seks hebben met mannen.

PrEP medicatie

Wil je meer informatie over PrEP medicatie? Maak dan een afspraak op ons spreekuur en geef daarbij aan dat je voor PrEP komt. De arts of verpleegkundige besluit op basis van jouw verhaal of je in aanmerking komt voor PrEP-medicijnen.

Bel 088 0029910 voor een afspraak

Waar kun je nog meer terecht voor PrEP?

Steeds meer huisartsen in Nederland geven ook PrEP-zorg. Neem contact op met je huisarts, om te kijken of deze jou PrEP-zorg kan bieden. Ga je liever niet naar je huisarts dan kun je ook op andere plekken terecht voor PrEP. Op de website van PrEPnu en Roze in Wit vind je meer informatie over andere plekken waar je voor PrEP terecht kunt.

Hoeveel kost PrEP bij de GGD?

Tot 1 augustus kost PrEP bij de GGD €7,50 per 30 tabletten.

Vanaf augustus 2024 kun je PrEP niet meer via het CSG krijgen, maar ontvang je een recept waarmee je PrEP bij je apotheek kunt halen. De prijs zal hierdoor een stuk duurder worden dan de huidige €7,50 per doosje. Op www.prepnu.nl kun je zien welke apotheek de goedkoopste pillen levert. We raden je aan hierop te letten en voorbereid te zijn op mogelijke veranderingen in de kosten.
https://www.mantotman.nl/nl/snel-regelen/prep-pil-tegen-hiv/prep-via-ggd-na-1-augustus-2024

Hoe vaak is de PrEP controle?

Vanaf augustus 2024, door de veranderde financiering van PrEP-zorg, kunnen meer mensen via het CSG PrEP  krijgen. De subsidie is niet voldoende om iedereen onbeperkt te kunnen zien. Daarom is besloten dat we iedere PrEP-gebruiker halfjaarlijks gaan zien voor het PrEP consult. Dit is een landelijk besluit. 

Als je PrEP gebruikt, is het erg belangrijk om je 1 keer per halfjaar te testen op hiv. Gebeurt dit niet, dan kunnen we je niet verantwoord een PrEP-recept meegeven. Het kan dan zijn dat je dan uit de PrEP-regeling verwijderd wordt.
Zorg er dus voor dat je deze controles regelmatig doet.
In principe worden de vervolgconsulten al tijdens het consult ingepland.

Meer informatie over PrEP

Veelgestelde vragen