Ik ben bang dat ik hiv heb
Hiv is een virus dat je kunt krijgen door seks zonder condoom. Het virus zorgt ervoor dat je lichaam je steeds minder goed beschermt tegen virussen en bacteriën. Er zijn medicijnen om hiv te voorkomen.
PEP-kuur als je onveilige seks hebt gehad
Het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Flevoland adviseert soms om medicijnen te nemen na onveilige seks (PEP). Heb je minder dan 72 uur geleden seks zonder condoom gehad? En ben je bang dat je daarbij besmet bent geraakt met hiv? Dan kun je contact met ons opnemen om te bepalen of een PEP-kuur nodig is. PEP (Post Expositie Profylaxe) is een noodmedicijn dat voorkomt dat je een infectie met hiv krijgt.
Bel voor 088 002 99 10 voor advies of een afspraak
Geef aan dat het om een PEP-verzoek gaat. Als je vroeg belt, is de kans groter dat je dezelfde dag wordt geholpen. Hoe sneller je begint met PEP, hoe kleiner de kans dat je hiv oploopt. PEP is een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Buiten kantoortijden kun je voor PEP terecht bij de Spoedpost van het Flevoziekenhuis in Almere.
De arts besluit op basis van jouw verhaal of een PEP kuur nodig is.
Deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Daarom krijg je PEP alleen als de kans heel groot is dat je hiv hebt opgelopen. Als PEP nodig is dan word je verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Flevoziekenhuis.
PrEP voordat je onveilige seks hebt
Soms is het verstandig om medicijnen te nemen voordat je onveilige seks hebt. PrEP (Pre Exposure Profylaxe) is een medicijn om hiv te voorkomen. Deze medicijnen neem je voor de seks. PrEP medicijnen zijn alleen nodig als je weet dat je seks gaat hebben waarbij de kans groot is dat je hiv oploopt. In Nederland is die kans vooral groot voor mannen die seks hebben met mannen.