Schurft (Scabiës)
Schurft is de Nederlandse naam voor scabiës. Het is een besmettelijke huidziekte, die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Dit is een klein beestje dat je met het blote oog niet ziet. De schurftmijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Iedereen kan schurft krijgen. In Nederland komt het dan ook regelmatig voor, vooral in de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar. Als je schurft hebt, is er altijd behandeling nodig. Schurft gaat niet vanzelf over.
Hoe krijg je schurft?
Je kunt besmet raken met schurft als jouw huid meer dan 15 minuten in contact komt met iemand die schurft heeft.
Bijvoorbeeld als je:
- Iemand met schurft helpt met wassen en aankleden
- In hetzelfde bed slaapt als iemand die schurft heeft
- Kleren draagt van iemand met schurft
- Een knuffel gebruikt van iemand met schurft
- Een muts of sloffen gebruikt van iemand met schurft
Als je schurft hebt, ben je besmettelijk zolang er mijten en eitjes in je huid zitten. Er zijn twee behandelingen nodig. Na een volledige behandeling tegen schurft ben je 12 uur na de laatste behandeling niet meer besmettelijk. Dit geldt alleen als je goede hygiënemaatregelen hanteert.
Wat merk je?
De schurftmijt is zo klein, dat je hem bijna niet ziet.
Klachten bij schurft
- Heftige jeuk: vooral ‘s nachts en bij warmte
- Schilferige gangetjes op je huid. Ze kunnen over je hele lichaam zitten maar vooral tussen je vingers, bij je enkels en voeten
- Gevoelige en rode huid door een ontstekingsreactie en door het krabben
De eerste keer dat je besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken, voordat het begint te jeuken. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al na een paar dagen.
Meer informatie over schurft | RIVM | Stappenplan
Wat kun je doen?
Er is geen vaccinatie tegen schurft. Er zijn ook geen medicijnen om besmetting te voorkomen. Je kunt wel opletten:
- Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van een ander
- Voorkom lichamelijk contact met iemand die schurft heeft
- Schurft gaat niet vanzelf over. Schurft wordt behandeld met een speciale crème en/of tabletten gecombineerd met goede hygiënemaatregelen
- Ga naar de huisarts als je klachten hebt die wijzen op schurft
Heb je schurft en denk je dat je iemand anders besmet hebt?
Vertel het hem of haar en zeg dat hij naar de huisarts moet gaan. Iedereen die besmet is, heeft een behandeling nodig, vooral huisgenoten. Ook zonder klachten hebben je huisgenoten waarschijnlijk een behandeling nodig en moeten jullie tegelijkertijd behandeld worden.
Stappenplan behandeling schurft (Scabiës)
Hoe snel na behandeling van schurft verdwijnt de jeuk?
Meestal verdwijnt de jeuk binnen 3 dagen na behandeling. Soms krijg je dan nog na-jeuk. Dit kan, net na de start van de behandeling, voor korte tijd erger worden. Na-jeuk is meestal minder erg dan de oorspronkelijke jeuk. De na-jeuk kan tot 6 weken duren en komt vaker voor bij mensen met aanleg voor eczeem.