Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
sterk ingezoomde foto van het coronavirus
InwonersInfectieziektenCorona (covid-19)
InwonersInfectieziektenCorona (covid-19)

Corona (COVID-19)

Het coronavirus is in Nederland in een endemische fase gekomen. Bijna iedereen heeft inmiddels afweer opgebouwd, door vaccinatie of een doorgemaakte infectie. Het virus gaat nog rond, maar weinig mensen worden ernstig ziek.

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over het coronavirus (COVID-19). De coronaprik verhoogt de afweer en beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Wat te doen bij klachten?

Het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten lijken in het begin vaak op een verkoudheid. Je hoeft bij klachten niet meer te testen en ook niet meer in quarantaine als je corona hebt. Wel is het belangrijk dat je een mogelijke besmetting niet overdraagt, zeker met het oog op mensen met een kwetsbare gezondheid. Volg daarom deze adviezen als je klachten hebt.

Long COVID

Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze corona hebben gehad. Er is nog veel onbekend over Long COVID. Daarom wordt er momenteel veel onderzoek naar gedaan. Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM.

Coronaprik 2025

De coronaprik blijft in 2025 alleen beschikbaar voor mensen met een medisch risico en verwijzing van een specialist. Kom je hiervoor in aanmerking? Neem dan contact op met het callcenter GGD Flevoland via telefoonnummer: 0800-7070 van maandag t/m vrijdag.

Veelgestelde vragen over de Coronavaccinatie

  • Kan ik de coronaprik en de griepprik tegelijkertijd krijgen?

    Ja, dat kan. U hoeft geen wachttijd aan te houden tussen de coronaprik en de griepprik. Beide prikken kunnen zelfs zonder problemen op dezelfde dag worden gegeven.

  • Welke bijwerkingen kan ik verwachten na de coronaprik?

    Bijwerkingen na een coronaprik komen vaak voor maar zijn meestal mild en van korte duur. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

    • Pijn of roodheid op de prikplek: Dit is de meest voorkomende bijwerking.
    • Vermoeidheid: U kunt zich tijdelijk wat moe voelen.
    • Spierpijn en gewrichtspijn: Dit kan in het hele lichaam voorkomen.
    • Koorts of lichte verhoging: Soms heeft u een dag of twee koorts of verhoging.
    • Hoofdpijn: Een lichte hoofdpijn is ook niet ongewoon.

    Deze bijwerkingen duren meestal een dag of twee. Ze laten zien dat het afweersysteem aan het werk is. Bij ernstige bijwerkingen of klachten die langer aanhouden kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.

  • Ik heb onlangs COVID-19 gehad, moet ik nu nog steeds gevaccineerd worden?

    Als u recent COVID-19 heeft gehad bouwt u bescherming op door de infectie zelf. Daarom is het niet meteen nodig om u na een besmetting te laten vaccineren. We adviseren om minstens drie maanden te wachten na een COVID-19 besmetting voordat u een coronaprik haalt. 
     
    Heeft u geen positieve test maar twijfelt u of u COVID-19 heeft gehad? Geen zorgen. De coronaprik zal in zo'n geval geen problemen opleveren en is veilig voor iedereen, ook als er enige onzekerheid is over een eerdere infectie.

Nieuws over Corona