Roken
Iedereen is zich ervan bewust dat roken slecht is voor je gezondheid. Het is niet alleen ongezond voor jouw eigen gezondheid, maar ook voor die van jouw omgeving. Toch zijn er nog veel mensen die roken en beginnen met roken. In tabak zit nicotine. Dit is een sterk verslavend stofje. Hierdoor is het moeilijk om te stoppen met roken, wanneer je eenmaal begonnen bent.
Wat doet roken met je lichaam
Door verschillende stoffen in tabak(srook), zoals teer, heb je meer kans op hart- en vaatziekten, longkanker en chronische ziekten aan de luchtwegen. Ook meeroken (passief roken) is slecht voor je gezondheid. Zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) leven gemiddeld 13 jaar korter dan mensen die nooit gerookt hebben. Veel rokers geven aan dat roken ze helpt bij het verminderen van stress. Helaas is het tegendeel waar: de behoefte aan nicotine zorgt ervoor dat je je onrustig voelt. Na het roken van een sigaret, lijkt het dus alsof je stress afneemt. Dit terwijl roken reacties in het lichaam veroorzaakt die het stressgevoel juist verhogen.
Rookvrije zone
Op steeds meer plekken, zoals op het werk en op schoolpleinen, is het verboden om te roken. Ook komen er steeds meer rookvrije zones, zoals bij speeltuinen, sportterreinen en bij gezondheidscentra. Op deze plekken worden mensen verzocht om niet te roken. Want als jij rookt, rookt jouw omgeving mee. De mensen in jouw directe omgeving krijgen ongewenst schadelijke stoffen binnen.
Stoppen met roken
Door de verslavende werking van nicotine is het voor veel mensen moeilijk om te stoppen met roken. Het lukt slechts een klein percentage om op eigen houtje te stoppen met roken. Onder begeleiding stoppen met roken lukt vaak beter dan wanneer je dit in je eentje probeert. Hiervoor kun je vaak terecht bij je eigen huisarts.
Als je voor je 35ste stopt, heb je een vergelijkbare levensverwachting als iemand die nooit gerookt heeft. Als je rond je 50ste stopt, dan heb je twee keer zo veel meer kans om op je 65ste nog te leven dan wanneer je niet stopt. Het loont dus altijd om te proberen te stoppen met roken, ook als u al wat ouder bent.
Roken bij kinderen
Ook als (aanstaande) ouder is het niet altijd makkelijk om te stoppen met roken. Veel ouders doen hun best om niet in de buurt van hun kinderen te roken. Echter kennen zij vaak niet de effecten van derdehandsrook. De rookdeeltjes die achterblijven op de kleding, handen en haren van een roker, worden vaak later weer ingeademd of doorgeslikt door hun kinderen. Op deze wijze krijgen kinderen alsnog schadelijke deeltjes binnen, zelfs als de ouder niet in hun bijzijn rookt. De website www.rookvrije ouders.nl biedt telefonische coaching als je hulp wilt bij het stoppen met roken. Tijdens de telefoongesprekken krijg je stoppen-met-roken-coach tips. Met die tips is de kans groter dat je het stoppen met roken volhoudt.
Meld je aan op de website van Trimbos als een gratis en vrijblijvend telefoongesprek met een professionele stoppen-met-roken coach wilt of vraag je huisarts om hulp Vanuit de basisverzekering kun je hulp bij het stoppen met roken vergoed krijgen.
Bekijk de animatie Rookvrije Ouders (filmpje derdehands rook voor ouders) van het Trimbos instituut.
Meer informatie
Kijk op www.ikstopnu.nl of www.puurrookvrij.nl voor praktische tips, betrouwbare informatie en stoppen-met-roken ondersteuning bij jou in de buurt
Over de effecten en risico’s van roken vind je op www.rokeninfo.nl.