Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsInfectieziektenGGD Flevoland luidt de noodklok: miljoenenbezuinigingen treffen ook Flevoland
InwonersNieuwsInfectieziektenGGD Flevoland luidt de noodklok: miljoenenbezuinigingen treffen ook Flevoland

GGD Flevoland luidt de noodklok: miljoenenbezuinigingen treffen ook Flevoland

De landelijke bezuinigingen van 300 miljoen op de pandemische paraatheid waarvan vele miljoenen landen bij de infectieziektebestrijding van de GGD-en hebben grote gevolgen. Het betekent dat de maatregelen die nu worden ontwikkeld en uitgevoerd om beter voorbereid te zijn op de volgende pandemie worden gestopt of teruggedraaid. Ook zijn er consequenties voor de basis van infectieziektebestrijding, een slechte zaak want zeker in de situatie dat er geen sprake is van een pandemie moeten wij als GGD snel en accuraat kunnen reageren op een uitbraak.

Bestrijding van infectieziekten mét kennis, data en ict

De bezuinigingen komen terecht bij de basisorganisatie in opbouw die helpt infectieziekten te bestrijden. Denk hierbij aan kennis- en informatiestructuren. Dit is zeer onverstandig want kennis opbouwen en uitwisselen van data is onontbeerlijk bij het bestrijden van infectieziekten. Daarvoor is een ict-infrastructuur nodig dat helpt inzicht te krijgen in waar en welke type infectieziekte rondgaat om bij de juiste doelgroep, in het juiste gebied te kunnen inzetten op maatregelen. Daarnaast wil de GGD Flevoland in staat zijn om kennis en expertise te behouden. Een grote uitbraak begint altijd klein, daarom is het van belang meteen expertise paraat te hebben. Bovendien is het belangrijk om aan te sluiten op grote landelijke logistieke processen, dit staat allemaal onder druk.

Risico’s voor Flevoland

Voor Flevoland is dit extra schrijnend, omdat onze bijzondere regio een aantal grote risico’s kent. Zo is de vaccinatiegraad zeer laag waardoor een uitbraak eerder op de loer ligt. Daarnaast heeft Flevoland, door de driedubbele vergrijzing vanwege de bevolkingsopbouw, een relatief kwetsbare bevolking. Daarbij blijken gemeentes in Flevoland vanwege de enorme groei van de bevolking en de achterblijvende middelen daarvoor, moeilijk in staat om de basisvoorziening robuust vorm te geven. De GGD Flevoland is dus ook voor haar basis relatief sterk afhankelijk van landelijke samenwerking, zoals het opbouwen van pandemische paraatheid. Deze smalle basis betekent nu al dat de GGD Flevoland beperkt kan investeren in extra preventieve maatregelen, bv het verhogen van de vaccinatiegraad of de inzet op preventie op het gebied van hygiëne, leefstijl of omgevingsfactoren.

Simone Kukenheim, directeur publieke gezondheid van GGD/GHOR Flevoland:

“Flevoland kent een kwalitatief sterke GGD en we zijn trots op de jeugdgezondheidszorg. Vanwege de landelijke bezuinigingen en de smalle collectieve basis die gemeentes in staat zijn om te bieden, staat de Infectieziekte bestrijding onder druk. De eisen aan de veiligheid van onze ICT, de noodzaak om informatie beter te organiseren in combinatie met de arbeidsmarkt maken dat we niet meer hetzelfde kunnen doen als we altijd deden. Daarnaast verdienen de bewoners van Flevoland dat we er alles aan doen om de uitbraak van infectieziekten te voorkomen. Men moet erop kunnen bouwen dat we accuraat reageren als er een risico zich voordoet.

Voor de GGD is het belangrijk dat het Rijk investeert in de infectieziektebestrijding van de GGD en dat de onze Flevolandse gemeentes in staat zijn om prachtige voorzieningen zoals de jeugdgezondheidszorg en preventieprogramma’s op het gebied van gezondheid vorm te geven.”