1. Algemene vragen
1.1 Wat is de GGD Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024?
De GGD Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 is een landelijk vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl onder inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Het onderzoek start in september 2024. In heel Nederland worden bijna 1,5 miljoen mensen uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. In Flevoland hebben bijna 30.000 inwoners een uitnodiging ontvangen.
1.2 Waarom wordt het onderzoek uitgevoerd?
Gemeenten zijn vanuit de wet verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in Nederland in kaart te brengen. Gemeenten laten deze wettelijke taak uitvoeren door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). GGD’en doen dit minstens één keer per vier jaar. Met de GGD Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 krijgen GGD’en inzicht in de fysieke en mentale gezondheid van volwassenen en ouderen op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau. GGD’en vergelijken de resultaten met voorgaande metingen.
De gemeente gebruikt de resultaten van het onderzoek voor de ontwikkeling en invulling van lokaal gezondheidsbeleid. Uit de resultaten kan bijvoorbeeld blijken dat meer hulp nodig is voor bepaalde groepen of om extra voorzieningen op te zetten in een gemeente of woonwijk. Door samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland.
1.3 Welke organisaties zijn betrokken bij het onderzoek?
De GGD’en, gemeente Utrecht (organisatieonderdeel Volksgezondheid), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voeren dit onderzoek samen uit. Ipsos I&O verzamelt de gegevens namens deze partijen.
Het CBS krijgt naast de verzamelde gegevens van de GGD Gezondheidsmonitor ook veel bestanden van andere instellingen. Hierin staan bijvoorbeeld gegevens over inkomen en bevolking. Het CBS voegt die informatie samen met de GGD Gezondheidsmonitor. Daardoor hoeft de GGD minder informatie uit te vragen in de vragenlijst. In de samengevoegde informatie die GGD’en van het CBS krijgen, zijn geen personen te herkennen.
1.4 Wat is de rol van Ipsos I&O?
Ipsos I&O heeft de opdracht gekregen om voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 het veldwerk uit te voeren. Dat betekent dat zij de uitnodigingen voor het onderzoek versturen en jouw antwoorden verzamelen. Voor het versturen van de uitnodigingen ontvangt Ipsos I&O naam- en adresgegevens van het CBS. Ipsos I&O verwijdert deze gegevens drie maanden na afloop van het onderzoek. Hiermee wordt voldaan aan de eisen vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
1.5 Waar en wanneer wordt het onderzoek uitgevoerd?
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in heel Nederland. De vragenlijst kan ingevuld worden in de periode van 23 september tot en met 8 december 2024.
1.6 Hoe worden de deelnemers van dit onderzoek geselecteerd?
De doelgroep van het onderzoek zijn personen van 18 jaar en ouder die woonachtig zijn in Nederland. Het CBS selecteert willekeurig personen uit het bevolkingsregister van gemeenten, ook wel de BRP (basisregistratie personen) genoemd. De willekeurig geselecteerde personen worden uitgenodigd voor deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Dit noemen we een steekproef. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Ook mensen die tijdelijk in Nederland verblijven en staan ingeschreven in de BRP, kunnen worden uitgenodigd voor het onderzoek.
De personen uit de steekproef krijgen van de regionale GGD een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst kan online of op papier. Personen die niet geselecteerd zijn, ontvangen geen vragenlijst en kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen.
1.7 Waarom is het belangrijk om mee te doen?
De vragenlijst geeft ons inzicht in hoe het met jou gaat. Ben je gezond, voel je je gelukkig, en ben je tevreden met jouw buurt? Door mee te doen met het onderzoek en antwoord te geven op deze vragen, help je de GGD en de gemeenten om te weten hoe het gaat met haar inwoners.
Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland, is het van belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Als te weinig mensen meedoen, zijn de uitkomsten geen goede vertegenwoordiging van de hele doelgroep. Hierdoor worden de uitkomsten van het onderzoek niet of minder betrouwbaar.
Als de GGD en gemeente weten hoe het met jou en andere inwoners gaat, kan de gemeente gericht beleid opstellen en actie ondernemen om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Uit de resultaten kan bijvoorbeeld blijken dat het nodig is om meer hulp te bieden aan bepaalde groepen of extra voorzieningen op te zetten in een gemeente of woonwijk.
1.8 Wat heb ik eraan om deel te nemen aan dit onderzoek?
Door het beantwoorden van vragen over jouw gezondheid, sta je even stil bij hoe het met jou gaat. Je hebt daarna misschien behoefte aan informatie over jouw gezondheid. Aan het eind van de online vragenlijst vind je een aantal websites met betrouwbare gezondheidsinformatie. Daar kun je antwoord vinden op eventuele vragen die je hebt na het invullen van de vragenlijst. Tot slot maak je met het invullen van de vragenlijst kans op een van de 50 VVV Cadeaukaarten ter waarde van 50 euro.
1.9 Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Voor meer informatie of vragen over dit onderzoek kun je contact opnemen met de helpdesk van Ipsos I&O. Je kunt hen gratis bellen op 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur). Of stuur een mail naar NLhelpdeskGM@ipsos.com.