Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsWeer flinke toename jongvolwassenen met gonorroe.
InwonersNieuwsWeer flinke toename jongvolwassenen met gonorroe.

Weer flinke toename jongvolwassenen met gonorroe.

Het aantal mensen in Nederland met gonorroe stijgt flink door. In 2023 steeg het aantal diagnoses van deze seksueel overdraagbare aandoening met 31% vergeleken met 2022. Het gaat om mensen die zich lieten testen bij een van de centra seksuele gezondheid (CSG‘s) van de GGD.
De stijging is het grootst bij vrouwen en heteroseksuele mannen jonger dan 25 jaar.
Dat blijkt uit de nieuwe Thermometer Seksuele Gezondheid van het RIVM.

Het is het tweede jaar op rij dat het aantal jongvolwassenen dat positief testte op gonorroe bij de CSG ’s (Centrum Seksuele Gezondheid) stijgt.
Halverwege 2022 meldde het RIVM al dat het aantal mensen met gonorroe steeg. Toen ging het om een toename van 33% vergeleken met 2021.

Verspreiding van gonorroe voorkomen

Gonorroe is makkelijk te voorkomen door een condoom te gebruiken bij seks. Een condoom beschermt ook tegen andere soa(seksueel overdraagbare aandoening)’s. Het RIVM adviseert mensen met klachten zich te laten testen. Dat geldt ook voor mensen die risico hebben gelopen. Bijvoorbeeld omdat ze seks hadden zonder condoom met iemand die niet getest was of die een soa kon hebben. Als uit de test blijkt dat iemand gonorroe heeft, kan de infectie snel behandeld worden. Dan is het ook belangrijk om zo snel mogelijk de sekspartner(s) te informeren. Dat kan na een positieve test bijvoorbeeld anoniem via de website partnerwaarschuwing.nl. De sekspartners kunnen zich dan snel laten testen en behandelen.