Het belang van mondzorg bij 0 tot 4-jarigen
Alarmbel: ongeveer 25% van de kinderen in Nederland heeft op vijfjarige leeftijd gaatjes of gevulde gaatjes. Helaas gaat maar 38% van de 0-4 jaar jaarlijks naar de tandarts. Hoe speel je als consultatiebureau daar op in? GGD Flevoland denkt graag met je mee!
Het is belangrijk dat kinderen vanaf de eerste tand naar de tandarts gaan en deze met regelmaat bezoeken. Het advies voor ouders is om 2x per jaar met hun kind een bezoek te brengen aan de tandarts. De tandarts of mondhygiënist geven tips over goede mondverzorging.
Informatie voor jeugdhulpverlener
- Materialen om ouders te informeren en te verspreiden op het consultatiebureau of via de socials
- Verbreden van kennis op het gebied van mondzorg bij 0-4 jaar voor de jeugdhulpverlener
- Hoe zorg je ervoor dat deze groep naar de tandarts gaat en deze ook blijft bezoeken
1. Informatie voor ouders
Door het ophangen van posters in de wachtkamer/omkleedruimte of informatie op wachtkamerschermen maak je ouders bewust van het belang van mondzorg bij hun kind. Daarnaast kunnen verschillende folders digitaal verstuurd worden.
Posters
- Een gezond gebit is kinderspel (meerdere talen)
- Hoeveel suiker zit in pakjes drinken?
- Gezonde tussendoortjes
- Tandenpoetsen doe je zo!
- Poster poetstips (gratis aanvragen)
- Poster gezonde tanden (gratis aanvragen)
- Poster met tips Giga Gaaf!
- Poster Giga Gaaf!
Informatie wachtkamerschermen
- Filmpjes JOGG
- Slides KNMT
Digitale folders voor ouders
- Folder Giga Gaaf!
- Folder JOGG tandenpoetsen
- Folder JOGG naar de tandarts
- Folders Ivoren Kruis (eerste tandje en poetsen, fluoride, gewoon gaaf, tandenpoetsen met kinderen, zwanger, mondgezondheid en wisselen)
- Oudervoorlichting (meerdere talen)
Hand-outs
2. Verbreden van kennis
Het is belangrijk om een onderwerp goed uit te leggen. Als je merkt dat je kennis niet toereikend is, kun je bijscholing volgen om die kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Dit geeft een boost aan zelfvertrouwen.
E-learning
Webinar: Een goede samenwerking zit achter elk gaaf kindergebit!
De webinar duurt 1.45 uur en gaat over cijfers, suikers en het ontstaan van gaatjes, tanderosie, de ontwikkeling van het gebit, mondverzorging, mondzorg en voeding, speen/duimen/borstvoeding, het toeleiden vanuit het consultatiebureau naar mondzorgverlener, praktijkervaring van CB in Kennemerland, Giga Gaaf, interessante sites.
E-learning van 1.30 uur over wet en regelgeving en de rol van jeugdgezondheidzorg, de ontwikkeling van het gebit, kijken in de mond, speen en duimen, gaatjes en de gevolgen van tanderosie.
3. Verwijzen naar een mondzorgverlener
Als je tijdens een gesprek merkt dat ouders nog niet met hun kind naar de tandarts gaan of geen tandarts hebben, verwijs je ouders door naar een mondzorgverlener. Je hebt hier wel hun toestemming voor nodig.
Uit onderzoek blijkt dat een kind dat bij de tandarts of mondhygiënist komt vanaf de doorbraak van het eerste tandje op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes heeft.
In Lelystad werken we samen met Icare om kinderen al vanaf ongeveer 6 maanden naar de tandarts of mondhygiënist toe te leiden.
We hebben een enquête onder de tandartsen uitgezet om in kaart te brengen in hoeverre zij openstaan voor zo’n samenwerking en we hoe die vorm kunnen geven. Na evaluatie van de enquêtes starten we met verwijzen.
Belangrijk om te weten
In Nederland wordt tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering en is gratis. Er geldt ook geen eigen risico. Lees hier het hele artikel.
Interesse vanuit het consultatiebureau?
Hieronder vind je een enquêteformulier over de samenwerking van een mondzorgpraktijk en CB/JGZ. Wil je hieraan meewerken? Alvast hartelijk dank voor het invullen.
GigaGaaf-to-go! Vragenlijst voor mondzorgpraktijken
Samenwerking tussen CB/JGZ en mondzorgpraktijken kan er voor zorgen dat meer kinderen vanaf doorbraak eerste tand (rond de leeftijd van 6 maanden) daadwerkelijk het aanbod krijgen om naar de mondzorgpraktijk te gaan.
Meer informatie
Wil je meer informatie of heb je vragen, stuur dan een email naar Helma Ario Soeriowardojo, h.ariosoeriowardojo@ggdflevoland.nl